Staartstuk op hollandse wijze


INGREDIENTEN 4 personen

  • 1 kg staartstuk
  • 4 zoete aardappelen
  • 450 gr spinazie
  • 1 kleine ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • groentebouillonblokje
  • 75 gr boter
  • olijfolie
  • peper & zout

Voorbereiding

Haal het vlees zeker 24 uur van tevoren uit de vriezer. Leg het in de koelkast om te ontdooien. Haal het vlees 2 uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

 

Bereidingswijze

Leg het staartstuk tussen 2 vellen keukenpapier.

Zet een pan op met water en voeg het groentebouillonblokje toe. Schil de zoete aardappelen. Als het water kookt, voeg je de zoete aardappelen toe en laat je ze voor 20 min koken.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Giet daarna de zoete aardappelen af en laat ze even afkoelen. Snijd daarna de zoete aardappelen in dunne frietjes. Op een met bakpapier beklede ovenrooster leg je de frietjes, de knoflook met schil en de takjes rozemarijn. Besprenkel met olijfolie. Zet de frietjes voor 15 min in de oven. Na 15 min keer je de frietjes en zet je de oven op 175 graden.

Was de spinazie en droog daarna met een slacentrifuge. Pel en snipper de ui. Check even bij de frietjes en verplaats het rooster naar de laagste stand in de oven.

Bestrooi de zijde van de staartstuk waar geen vet zit met peper en zout en wrijf het in het vlees.

In een braadpan verhit je de boter en zeker 3 el olijfolie. Als de boter bruin is leg je het staartstuk met het vette gedeelte naar beneden in de pan. Schroei het vet dicht en draai na 4-5 minuten het vlees om en bak aan de andere zijde ook voor 4-5 minuten. Het vlees is nu dichtgeschroeid en klaar om door te garen in de oven. Zet de pan in de oven of leg het staartstuk in een ovenschaal, schep de jus erbij en zet dan in de oven op 120 graden. Wanneer het vlees een temperatuur van 55 graden heeft bereikt, haal het staartstuk dan uit de oven en wikkel het vlees in een dubbele laag aluminiumfolie. Laat het vlees 10 minuten rusten buiten de oven. Zet voor de frietjes de oven weer wat hoger, zodat ze een knapperig laagje krijgen, zet hiervoor de grill aan.

Bak ondertussen de spinazie met een gesnipperd uitje. Pak de ovenschaal of pan en voeg 1 à 2 el water toe, waardoor de bakresten los raken en er een heerlijke jus ontstaat.

Snijd het staartstuk met een vlijmscherp mes in mooie dunne plakken, voeg de frietjes en spinazie erbij en giet er een beetje jus overheen.