Magere runderlappen met tomaat


INGREDIENTEN 4 personen

  • 1 ui
  • 1 kg magere runderlappen
  • 1/2 vleesbouillontablet
  • 2 eetlepels (wijn) azijn
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr)
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel oregano

Bereidingswijze

Ui pellen en snipperen. Vlees bestrooien met zout en peper. In braadpan boter verhitten. Vlees (in gedeelten) in ca. 5 minuten bruin bakken, halverwege keren. Ui 2 minuten zachtjes meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen. Toevoegen: azijn, tomatenblokjes met vocht, tijm, laurierblaadjes en oregano. Vlees afgedekt in 2-1/2 uur zachtjes gaarstoven. Lekker met sperziebonen en gekookte aardappels.


Franse klassieke Boeuf Bourguignon


INGREDIENTEN 4 personen

  • 1 kilo magere runderlappen, in grove stukken
  • 300 gr wortelen
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 rode uien
  • 250 gr kastanje champignons in plakjes
  • 3 el olijfolie halve pot vleesfond
  • 2 el bloem
  • 100 gr spekreepjes
  • 500 ml rode wijn (bourgogne)

Bereidingswijze

In ovenvaste braadpan olie verhitten en vlees rondom bruinbakken. Ui, knoflook en wortel 2 minuten meebakken. Tijm, bloem en zout en peper er over strooien. Langs rand van de pan fond en wijn erbij schenken. Braadpan afgedekt met deksel in midden van oven schuiven en vlees in 2 uur zachtjes gaarstoven. Af en toe omscheppen en eventueel nog scheutje wijn of water toevoegen. In koekenpan spekreepjes zachtjes uitbakken. Champignons toevoegen en 3 minuten op hoog vuur meebakken. Pan uit oven nemen en champignonmengsel door vlees scheppen. Pan nog 15 minuten in oven laten staan. Lekker met aardappels en broccoli.