Runderpoulet in rode wijn


INGREDIENTEN 4 personen

  • 35 g boter
  • 600 g runderpoulet
  • 250 g sjalotten, gepeld en gehalveerd
  • (versgemalen) peper, zout
  • 3 el tarwebloem
  • 1 blikje tomatenpuree à 70 g
  • 2,5 dl rode wijn (Chamarre)­
  • 1 rundvleesbouillon­tablet (Maggi)
  • 1 laurierblad

Bereidingswijze

Verhit de boter in een braadpan, bestrooi het vlees met peper en zout naar smaak en bak het al omscheppend bruin. Voeg de sjalotten toe en bak ze 5 minuten mee. Strooi de bloem over het vlees en schep alles om. Voeg de puree, de wijn, 1-1,5 dl heet water (zodat het vlees net onder staat) de bouillontablet en het laurierblad toe en breng alles aan de kook. Stoof het vlees op en laag vuur in ± 2 uur helemaal gaar. ­Lekker met boerenkoolstamppot.

Serveertips

Voeg 25 minuten voor het einde van de bereidingstijd 150 g grof gesneden champignons toe. Bestrooi het gerecht met fijngeknipt bieslook.


Bruine bonensoep met poulet


INGREDIËNTEN

  • 500 g runderpoulet
  • zout en peper
  • 1 laurierblad
  • 4 kruidnagels gestoken op een uitje
  • 500 g bruine bonen uit pot
  • 1 grote kruimige aardappel, geschild en in kleine blokjes
  • 1 winterwortel, geschild en in kleine blokjes
  • 3 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 1/2 bosje bladpeterselie, gehakt
  • 1/2 bosje selderij, gehakt

BEREIDINGSWIJZE

Zet het poulet op met 1,5 liter water. Breng het langzaam aan de kook en schuim het kookvocht af. Voeg een theelepel zout, de laurier en kruidnagels op ui toe en laat de bouillon 2 uur op zacht vuur trekken. Pureer de helft van de bonen met een paar lepels bouillon en voeg de puree, de rest van de bonen, aardappel en groenten toe en kook nog 30 minuten zachtjes door. Haal de laurier en de kruidnagels met ui uit de pan. Voeg kort voor het serveren de peterselie en selderij toe en breng de soep verder op smaak met zout en peper.