Run­der­vin­ken met ro­de uien­jus


Ingrediënten

  • 5 eetlepels boter of margarine
  • 4 rundervinken (a ca. 100 g)
  • 2 zakken minikrieltjes (a 450 g)
  • 2 rode uien
  • 1 pak roerbakgroente (Franse, diepvries, 450 g)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels worcestershiresauce (flesje)
  • 100 ml room culinair (pakje a 200 ml)

Bereidingswijze

In de braadpan 3 eetlepels boter verhitten. Rundervinken in ca. 12 minuten bruin en gaar bakken. Krieltjes in ca. 5 minuten gaar koken. Uien pellen en in ringen snijden. In wok rest van boter verhitten. Roerbakgroente ca. 4 minuten roerbakken. Uiringen laatste 3 minuten met vlees meebakken. Vlees uit pan nemen en warm houden. Tomatenpuree en worchestershiresauce door braadvet roeren. Room toevoegen en 1 minuut meewarmen. Rundervinken serveren met uienjus, krieltjes en groente.


Prei-stamppot met runder vinken en mosterdjus


 

Ingrediënten

 

Aardappel-preistamppot

  • 800 g kruimige aardappels
  • 2 prei
  • 100 ml melk
  • 1 klontje roomboter
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • Rundervinken (1 p.p.)

Mosterdjus

  • 3 el roomboter
  • 1 el grove mosterd

Extra nodig

  • pureestamper
  • ovenschaal 

Aardappel-preistamppotje
Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Kook de aardappels in een pan met water en een beetje zout in circa 15 minuten gaar. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Halveer de prei in de lengte, was en snijd de prei in gelijke dunne halve ringetjes. Blancheer de prei in circa 2 minuten beetgaar en giet af. Giet de aardappels af en stoom droog. Pureer de aardappels met een pureestamper. Verwarm de melk in een pannetje. Maak de puree smeuïg met de melk en de boter. Snijd de zongedroogde tomaten fijn. Meng de prei en zongedroogde tomaten door de puree en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Bak de rundervinken in de oven of in een pan goudbruin en gaar.


Mosterdjus
Smelt de boter in een pan en voeg de mosterd toe.

Serveren
Schep het stamppotje in het midden van het bord. Leg er een rundervink bij en besprenkel met de mosterdjus.