Schotse Hooglander
De Schotse Hooglander, ook wel Highland Cow genoemd, komt oorspronkelijk uit Schotland. Het is een relatief klein runderras dat meestal roodbruin van kleur is. Maar naast deze kleur komen ook zwarte, blonde en soms witte dieren voor. De kleur van de vacht kan zelfs gedurende de eerste levensjaren veranderen. De lange haren van de Schotse Hooglander hangen vaak voor de ogen, zeker als hij zijn wintervacht heeft. In het voorjaar verliest hij deze langharige wintervacht en komt er een kortharige zomervacht voor in de plaats. Om in het najaar weer uit te groeien tot een langharige wintervacht. De buitenste laag haar vormt een bescherming tegen nattigheid. De binnenste beharing is er zacht en zorgt voor warmte. Ze kunnen zelfs tegen temperaturen tot -30 graden. Hitte kunnen ze daarentegen slecht verdragen, ze hebben dan echt een schaduwplek nodig of water waarin ze kunnen afkoelen. Hiervoor is op ons Landgoed genoeg ruimte voor, onze koeien lopen op het algemeen tussen de bomen en we hebben ook nog een poel waarin ze kunnen afkoelen.
Grasgevoerd vlees
Zelf vinden wij het erg belangrijk dat een stukje vlees eerlijk op het bord terecht komt.
Wat wij met eerlijk bedoelen? Onze Schotse Hooglanders leven in een natuurgebied. Hier leven zij het hele jaar, omdat zij een goede beschermlaag tegen de kou hebben kunnen zij ook in de winter buiten blijven.
Ze krijgen geen krachtvoer vol toevoegingen en geen maïs. Dat maakt het vlees ontzettend gezond, duurzaam en veel diervriendelijker. Dat is EERLIJK!
Het vlees is niet alleen eerlijk maar ook erg lekker. De smaak is veel beter dan een stukje vlees uit de supermarkt. Dit komt omdat zij zonder stress en zonder kunstmatige voeding of medicatie hebben geleefd.
Voordeel
Een ander voordeel van grasgevoerd vlees: het is gezonder voor de consument. Grasgevoerd vlees heeft een hoger gehalte aan Omega-3 vetzuren, een hoger CLA gehalte en een hoger vitamine A en E. Daardoor is het goed voor hart- en bloedvaten en heeft het waarschijnlijk een positief aandeel in de bescherming tegen kanker.
*Scroll naar onder voor een artikel over grasgevoerd vs. graangevoerd
Wij hebben hier al eens eerder een stuk over geschreven maar delen graag nog een keer de informatie over de verschillen tussen grasgevoerd en graangevoerd vlees.
“Graangevoerd” vlees is normaal geworden. Terwijl een koe natuurlijk gras hoort te eten. Vrijwel al het vlees en zuivel uit de supermarkt komt van graangevoerd rundvee. Of ter wel, rundvee wat krachtvoer, bestaande uit graan en soja, gevoerd krijgt. Vlees van Landgoed de Prinsenkamp is 100% grasgevoerd vlees. Dit heeft veel voordelen voor de gezondheid, dierenwelzijn en milieu.
Meer omega-3 vetzuren
Een koe die alleen maar gras eet voelt zich zoveel beter. Ga maar na, de koe is van oorsprong een graseter. Daar zijn ze op gebouwd. Doordat de koeien bij ons het hele jaar buiten lopen zoeken ze zelf uit de natuurgebieden wat ze nodig hebben voor hun gezondheid. En dat zie je terug in het vlees.
Vlees van 100% grasgevoerde koeien bevat meer goede vetzuren (omega-3- vetzuren), CLA en vitamine A en E. Omega-3 vetzuren zijn precies de reden waarom altijd wordt aangeraden om vette vis te eten. Je kunt deze dus ook deels uit vlees halen, mits je kiest voor 100% grasgevoerd.
Waar zijn die vetzuren goed voor?
Grasgevoerd vlees bevat waarschijnlijk 2 tot 4 keer meer omega-3 vetzuren dan vlees van graangevoerde dieren. Omega-3 vetzuren zijn ‘goede vetten’, ze spelen een vitale rol in het lichaam. Omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met een verminderde kans op hoge bloeddruk en hartproblemen. Mensen met een dieet rijk aan omega-3 vetzuren hebben minder kans op een depressie, schizofrenie, hyperactiviteit of Alzheimer. Een ander voordeel van omega-3 is dat het de ontwikkeling en uitzaaiing van vele kankersoorten tegengaat.
Het gehalte aan CLA (conjugated linoleic acid) is in grasgevoerde vlees tot 500% hoger dan in ‘graangevoerd’ vlees. CLA is een vetzuur en wordt genoemd als een van onze meest krachtige afweermiddelen tegen kanker. In een Finse studie werd de kans op borstkanker verkleind met 60 % voor vrouwen met de hoogste CLA inname.
Vitaminen op je bord
De hoeveelheid vitamine E in grasgevoerd vlees is 4 keer meer dan in graangevoerd vlees. Vitamine E wordt in verband gebracht met een lagere kans op hart en vaat ziekten en kanker.
Een beetje grasgevoerd bestaat niet
De meeste koeien eten toch gras, hoor ik je denken. Dat klopt, maar lang niet altijd vers gras. Het meeste wordt als kuilgras of hooi gevoerd. 40% van de koeien krijgt zelfs nooit vers gras. Vrijwel alle vleeskoeien worden afgemest met graan. In die periode krijgen ze helemaal geen gras. Dat geldt ook voor biologische koeien.
Als je gezond vlees wilt moet het afkomstig zijn van koeien die alleen maar gras krijgen. Als ze graan bijgevoerd krijgen gaat de gezondere samenstelling niet meer op.
Omega-3 wordt gevormd in het chloroplasma van groene planten en algen. Het komt dus het meest voor in de bladrijke delen van planten. Het gehalte aan omega-3 en CLA daalt drastisch wanneer dieren met maïs en krachtvoer gevoerd worden.
Om de hoge gehalten aan CLA, omega-3 en vitamine E te krijgen, moeten koeien grazen!
Een koe hoort te grazen
Conclusie: Koeien moeten gras eten, heel logisch eigenlijk. En wat een fijn leven hebben ze dan, midden in de natuur.