Runderlever met appel en ui    


Ingrediënten

  • 400 gr runderlever, in dunne plakjes
  • 500 ml melk
  • 50 gr boter
  • 3 uien, dun gesneden
  • 3 appels, dun gesneden
  • zout naar smaak
  • 200 gr bloem

Bereidingswijze

Laat de lever een paar uur in de melk weken. Doe 25 gram boter in een steelpan en roerbak de ui en appel. Voeg wat zout toe en laat de appel en ui zachtjes bruin worden. Haal de stukjes lever uit de melk en dompel ze in de bloem. Haal de ui en appel uit de steelpan. Voeg de resterende 25 gram boter toe en bak de leverstukjes bruin, breng op smaak met zout. Roer dan de appel en ui erdoor en verhit tot alles warm is. Zet het vuur uit en laat het mengsel 10 minuten met de deksel erop staan.


hete runderlever (daging hati pedis)


Ingrediënten

  • 500 gram runderlever
  • 2 grote uien
  • 4 teentje knoflook
  • 2 grote vleestomaten
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 4 eetlepels sambal oelek
  • 1 eetlepel trassiolie
  • 1 citroen
  • 4 cm laos
  • 2 theelepels ketoembar
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepels bloem

Bereidingswijze

Maak de uien schoon en snipper deze fijn. Maak de knoflook schoon en pers deze fijn. Maak de tomaat schoon en snijd deze in stukken. Schil de gemberwortel (laos) en rasp deze fijn. Snijd de lever in kleine stukjes en doe deze in een schaal. Doe hierover het sap van de citroen, zout, peper, de laos en de ketoembar plus een uitgeperst knoflook. Roer dit door en laat het 15 minuten staan. Maak in een grote pan de olie heet. Doe er trassi in en als dit gebakken is de lever. Bak dit lekker bruin en doe de twee uien er bij. Bak deze even mee. Voeg de tomaat toe en bak alles even mee. Schep het geheel goed door anders bakt het aan. Blus het geheel met water en de ketjap manis zo dat alles bijna onder staat. Doe er nu naar behoefte twee tot vier eetlepels sambal oelek bij. Wanneer het te rood is, wat ketjap toevoegen. Laat dit nu onder vaak omscheppen inkoken. Wanneer het al goed is ingekookt, kunt u het met wat bloem en water indikken.