Jodenhaas met shi-take


Benodigdheden voor 6 personen

  • 700g jodenhaas
  • 200gverse shi-take paddestoelen
  • 600g bleekselderij
  • 8el.demi-glace saus
  • roomboter
  • zout & peper


Voorbereiding 

Stoof de gesneden selderij in een gesloten bakje met enkel een beetje zout in de magnetron op 900W (ongeveer 4 minuten).

Bereidingswijze 

Bak de shi-take in zijn geheel in hete boter. Voeg een minuut of 2 voordat ze gaar zijn de gestoofde selderij toe en schep voorzichtig door elkaar. Breng op smaak en laat rusten op een warme plek. Bak de jodenhaas in zijn geheel in boter, 3-4 minuten boven en onder. Draai daarna het vuur lager en blijf het vlees braden tot het nog mooi rood van binnen is. (Als u een kernthermometer heeft: kerntemperatuur 50° C). Leg het vlees op een niet te koude plek en laat het een minuut of 3 rusten. Gooi ondertussen het overtollige vet uit de pan. Doe de demi-glace saus in de pan en breng aan de kook. Laat iets inkoken, breng op smaak met wat zout indien nodig. Trancheer de jodenhaas en serveer.



Gnocchi met courgette, peultjes, sperziebonen en Jodenhaas


INGREDIËNTEN voor 4 personen

  • Gnocchi, 750 gram
  • Jodenhaas, 500 gram
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine courgette
  • 100 gram sperziebonen
  • 75 gram peultjes
  • 10 zwarte olijven
  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie om te bakken
  • Peper en zout
  • 1/2 theelepel chiliflakes
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • 1 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze

Haal de biefstuk uit de koelkast en laat deze 20 minuten op temperatuur komen. Zet water op het vuur. Kook de sperziebonen gaar en voeg de laatste 2 minuten de peultjes even toe. Snipper ondertussen het uitje fijn, snijd de knoflook fijn en snijd de courgette in halve maantjes. Snijd de olijven in plakjes. Schep de sperziebonen en peultjes in een zeef en spoel even af onder koud water om het kookproces te stoppen. Smelt de boter in de pan en voeg de olijfolie toe. Bak het biefstuk zoals je gewend bent, doe dit naar smaakt, 4 minuten als u hem mooi rood van binnen wilt hebben. Bestrooi vlak voor het bakken de jodenhaas met zeezout en versgemalen peper. Verwarm ondertussen een bord en leg daar een vel aluminiumfolie op. Vouw de biefstuk als deze klaar is in de aluminiumfolie en laat deze 10 minuten rusten. Laat de gnocchi in het kookwater glijden en kook deze gaar. Volgens de verpakking moest dit in twee minuten zijn maar de gnocchi komen vanzelf boven drijven als deze gaar zijn. Fruit ondertussen in het braadvet van de biefstuk het uitje en de knoflook. Voeg de chiliflakes, het paprikapoeder en de dille toe en bak de courgette even mee. Voeg vervolgens de sperziebonen, de peultjes en de gnocchi toe en laat alles even goed door warmen. Voeg als laatste de plakjes olijven toe. Snijd de biefstuk in mooie gelijke plakken. Serveer deze bovenop de gnocchi.