Ossenhaas in stiltonkorst met portsaus


Ingrediënten

  • 15 gr boter
  • 80 gr ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel verse tijm, fijngesneden
  • 175 ml runderbouillon
  • 125 ml port
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 4 ossenhaas medaillons (2 cm dik)
  • 100 gr stilton of blauwe kaas, verkruimeld
  • 4 eetlepels gedroogd broodkruim

Bereidingswijze
In een koekenpan op een middelhoog vuur de boter smelten. Ui, knoflook en tijm toevoegen en constant roerend de ui gaar bakken. Runderbouillon erdoor roeren en stukjes ui met een houten lepel van de bodem schrapen. Vervolgens de port toevoegen, aan de kook brengen en koken tot de saus tot ongeveer 125 ml is geslonken. De saus kan van tevoren bereid worden en voor serveren opgewarmd.

De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. In een gietijzeren of andere ovenbestendige pan op hoog vuur de olie verhitten. De ossenhaasjes aan beide zijden dichtschroeien tot ze bruin zijn en vervolgens de hele pan in de oven schuiven.

De ossenhaas ongeveer 15 minuten in de oven roosteren voor medium rare (met een interne temperatuur van 65°C). U kunt de tijd aanpassen zodat het vlees de juiste graad van gaarheid bereikt als u liever geen medium rare eet. Uit de oven halen en op een bakplaat leggen. Broodkruim en stilton vermengen en een laagje hiervan over de ossenhaas strooien.

De oven voorverwarmen op grillstand en de kaas over het vlees in 3-4 minuten bruin en bubbelend grillen. Uit de oven halen en minstens 15 minuten laten staan alvorens te serveren met de warme portsaus.

ossenhaas met sjalot en rode wijnsaus

Ingrediënten

  • 2 dikke ossenhaas
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • 1/2 sjalot, gesneden
  • 4 eetlepels balsamico-azijn
  • 4 eetlepels droge rode wijn

Bereidingswijze

Bestrooi elke ossenhaas aan beide kanten met zout en peper.Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg de olie toe. Leg de ossenhaas in de hete pan, en bak elke kant 4 minuten. Haal ze uit de pan en giet de olie af. Zet de pan weer op het vuur. Voeg de plakjes sjalot toe en bak al roerende tot deze glazig en goudbruin zijn, ongeveer 1 minuut. Voeg rode wijn toe en roer tot alle vastgeplakte bruine stukjes die aan de bodem van de pan vastzitten loslaten. Zet het vuur iets lager, voeg balsamico-azijn toe en laat de saus tot de helft inkoken. Leg de ossenhaas weer enkele minuten terug in de pan, en keer ze halverwege. Serveer de ossenhaas op twee voorverwarmde borden, lepel de saus erover, en serveer onmiddellijk.