SCHARREL RUNDVLEES


Lakenvelder

De lakenvelder is een opvallend soort rund. Zijn lichaam is egaal zwart of rood gekleurd, maar om haar middel loopt een wit laken. Dit ras is een oer-Hollands ras dat oorspronkelijk gefokt is als luxekoetje. De adel vond het mooie, kleine koeien die leuk waren om hun landgoed door te begrazen. Zij werden gebruikt voor het vlees maar voornamelijk als de luxe ‘bling bling’ van hun tijd. Uit verschillende smaaktesten door koks blijkt dat Lakenvelder vlees een zeer goede vleeskwaliteit heeft, een goede smaak en een mooie structuur.

Limousin

De Limousin is van oorsprong een oerrund dat als werkrund extra vleesspieren heeft ontwikkeld en aan de oorspronkelijke eigenschappen is niets veranderd. De smaak van France Limousin rundvlees staat hoog aangeschreven. Dit werd in het verleden en wordt nog steeds bevestigd door topkoks en diverse jury's van smaakwedstrijden. Je proeft dat de natuur zijn gang heeft kunnen gaan.

Schotse Hooglander

De Schotse hooglander is misschien wel het bekendste bijzonder runderras. Schotse Hooglanders worden in Nederland door natuurbeschermingsorganisaties gehouden om natuurgebieden te begrazen. Dit kan doordat dit ras zeer goed bestand is tegen lage temperaturen, een rustig karakter heeft en kan leven van schrale natuurlijke voeding. Doordat Schotse hooglanders in natuurgebieden grazen en nog de natuurlijke vetopslag van wilde runderen hebben, wordt haar vlees aangeprezen voor haar heerlijke smaak.