Biefstuk met port-balsamicosaus


INGREDIENTEN 2 personen
  • 250 ml rode port
  • 250 ml droge witte of rode wijn
  • biefstuk of rosbief
  • 3 eetlepels ijskoude boter in blokjes
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn van goede kwaliteit of balsamico crème

Voorbereiding

Kook de wijn, port en de balsamicoazijn in tot 1/3 deel en zet dit apart.

 

Bereidingswijze

Braad of bak het vlees op de gebruikelijke manier in een eetlepel olie en een eetlepel boter. Voeg het port/wijnmengsel toe aan de aanbaksels in de pan en schraap de aanbaksels los. Kook de saus nog wat in en haal de pan van het vuur. Klop de resterende koude boter door de saus en breng de saus op smaak met zout en peper. Mocht je de saus te dun vinden dan kun je de saus binden met een beetje aardappelmeel met wijn


Biefstuk met kruidenboter en gegrilde groente


Ingrediënten

  • 400 g biefstuk
  • paprikamix
  • 2 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 0,5 bosje bladpeterselie
  • 100 g roomboter
  • 1 citroen
  • 1 courgette
  • olijfolie om in te bakken
  • 4 aardappels à 150 g


Bereidingswijze

Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen.Verwarm de oven voor op 210 °C.

Groente uit de oven

Leg de paprika’s, sjalotjes (ongepeld) en knoflook (ongepeld) op een bakplaat bekleed met bakpapier. Schuif de bakplaat in de oven en rooster circa 10 minuten tot de paprika’s gaan bladderen. Schep de groente in een kom, dek af met plasticfolie en laat circa 5 minuten staan. Pel de paprika’s. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de bovenkant van de sjalotjes en duw het zachte vruchtvlees eruit.

Kruidenboter

Pel en hak de knoflooktenen die uit de oven komen fijn. Pluk en hak de blaadjes peterselie fijn. Meng de boter met de gehakte knoflook, peterselie, rasp van de citroenschil en een beetje zout en versgemalen peper.

Gegrilde courgette

Verwarm een grillpan voor.Snijd de courgette over de lengte in plakken. Smeer in met een beetje olijfolie en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Gril de plakken courgette om en om in circa 5 minuten gaar

Biefstuk

Bestrooi de biefstuk met een beetje zout en peper. Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Schenk een beetje olie in de pan en bak de biefstukken circa 3 minuten op één kant. Zet het vuur wat lager, draai de biefstukken om en bak nog circa 3 minuten.Voeg een klontje boter toe en roer de biefstuk door de smeltende boter. Haal de biefstuk uit de pan en leg op een bord met aluminiumfolie erover. Laat de biefstuk circa 5 minuten rusten. Snijd het vlees in 4 gelijke stukken.

Aardappels

Leg de aardappels met 3 eetlepels water en een beetje zout in een glazen kom. Leg er een bord op. Zet in de magnetron en laat in circa 8 minuten op 900 watt garen. Halveer de aardappels.