Gestoofde bloemstuk met scherpe mosterd en rucolastamppot


Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 liter runderbouillon
  • 1 kg bloemstuk
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 el gehakte koriander
  • 750 g rucola
  • 4 sjalotjes
  • 750 g aardappelen
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 el scherpe grove mosterd
  • 1,5 dl kookroom
  • 2 el truffelolie
  • ½ dl olijfolie

Bereiding

Braad het vlees in een beetje margarine aan in een braadpan, voeg de grof gesneden sjalotjes, de knoflook en tomatenpuree toe en blus het geheel af met de bouillon.Laat het vlees met deksel op de pan 2 uur bij laag vuur stoven.

Schil de aardappelen, was ze en snijdt ze in stukjes. Kook de aardappelen in weinig water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.

Was de rucola en snijd deze in grove stukken. Verhit een diepe pan met wat olie, voeg de gehakte rode peper toe, bak deze even aan en voeg de rucola toe. Schep het geheel een paar keer om zonder dat de rucola helemaal gaar wordt. Voeg dan de aardappelen en de room toe en stamp het geheel fijn. Voeg op het laatst 2 el truffelolie en ½ dl olijfolie toe. Maak het stamppotje op smaak met extra peper en zout en voeg evtueel extra room toe om het iets smeuïger te maken.

Neem het vlees na 1,5 uur uit de pan, laat het even afkoelen en snijd het voorzichtig in plakken. Laat de het stoofvocht op hoog vuur inkoken tot sausdikte, neem de pan van het vuur en voeg de mosterd en koriander toe.

Schep de puree op de borden, plaats het vlees erop en schep de saus erover.


Rundergebraad met paprika


INGREDIENTEN 4 personen

  • 800 gr. bloemstuk
  • peper, zout
  • 2 el. slaolie
  • 1 laurierblaadje
  • 1 flesje donker bier
  • 1 gele, rode en groene paprika
  • 150 gr. uien
  • 1 knoflookteentje
  • 1 blik tomaten
  • 1 kuipje zure room
  • 2 tl. paprikapoeder

Bereidingswijze

Droog het vlees af met keukenpapier als dat nodig is. Wrijf het in met peper en zout en gebruik eventueel nog andere kruiderij, bijvoorbeeld basilicum of tijm. Verhit de slaolie en schroei het vlees rondom aan op hoog vuur. Giet vervolgens het flesje bier bij het vlees en doe het laurierblad erbij. Sluit de pan en laat het vlees geheel gaar smoren in 2 uur tijd. Tussentijds een paar keer draaien. Was de paprika's en snijd ze doormidden. Haal de zaad en zaadlijsten eruit, en snijd de paprika aan repen. Schil de ui en knoflook en hak beide fijn. 20 minuten voordat de smoortijd van het vlees voorbij is doet u de paprika, de ui en de knoflook in de pan. Doe 10 minuten later de inhoud van het blik tomaten met sap en al erbij. Haal het vlees uit de pan. Doe de zure room er voor in de plaats. Laat het vocht aan de kook komen en kook het weinig in. Intussen doet u wat peper, zout, aroma en paprika in de saus. Desgewenst kunt u het vocht licht binden met iets maizena. Snijd het vlees aan dikke schijven en rangschik die op een warme schaal. Garneer met wat vers groen.