Ondertussen in de wijngaard.

Begindatum van de oogst: september.

Wanneer een druif echt rijp is hangt van veel factoren af. De ligging, het druivenras, het weer en hoe de groei vanaf het voorjaar is geweest. Hemelsbreed wordt er in Europa vanaf augustus t/m begin december geoogst, zoals de Eiswein uit Duitsland en Zwitserland.

Dit is tevens de laatste “ondertussen in de wijngaard“, het werk van de boer verplaatst zich nu letterlijk naar de kelder, pas in de winter is hij weer terug voor de snoei.

Wat is het juiste moment om te oogsten?

Dit is geen eenvoudige beslissing, want ieder wijnjaar is anders. Controles van de rijping en het proeven van de druiven volgen elkaar in snel tempo op.

THE BEST STEAK IN YOUR LIFE

Eerlijk, heerlijk = biologisch

AANBIEDING

Van €18,75 voor €14,00


Bestellen kan door een email te sturen naar: info@prinsenkampwijn.nl
* Staat niet op de website!

Een heerlijk, sappig en fruitig, rood wijntje. 100% Pinot Noir.

Heerlijk bij de steak die hierboven staat in de nieuwsbrief. 
Het is zeker ook aan te raden om eens een kijkje op de website van Domaine Bouvier te nemen.
*Klik
hier om direct door te gaan. 

Domaine René Bouvier bezit al vier generaties een aantal prachtige wijngaarden, verdeeld over een zes-tal gemeenten tussen Gevrey en Dijon. (Gevrey, Fixin, Marsannay, Côte de Nuits,…)

De huidige eigenaar Bernard Bouvier heeft in 1992 de leiding van het domein van zijn vader René overgenomen. Het domein werd opgericht door de grootvader in 1910. Het is dus een relatief jong domein. Momenteel hebben ze 18 verschillende appelaties, van gewoon “Bourgogne” tot gemeentewijnen, 1e cru’s en tevens enkele grands crus, verdeeld over 30 ha. Door geringe heraanplanten bezit dit domein wijngaarden waar de stokken een gemiddelde leeftijd hebben van 50/60 jaar oud.

Sinds 2006 heeft Bernard een moderne cuverie in de industriezone van Gevrey. Deze bevindt zich naast de cuverie van Sylvain Pataille, waarmee hij veel informatie uitwisselt en samen naar een nog fijnere stijl evolueert.

Bernard Bouvier is op zoek naar terroir gerichte wijnen waarbij elke terroir tot zijn recht moet komen. Samen met het respect voor de natuur, biologisch gecertifieerd sinds 2013, maakt dat deze wijnen pure voorbeelden zijn van ‘vin de terroir’.

In 2019 nam Bernard de wijngaarden van zijn broer Régis over waardoor het domein van 17 ha naar 30 ha ging. Al die wijngaarden situeren zich in de Côte-de-Nuits tussen Morey-Saint-Denis en Marsannay-La-Côte.

Heide in bloei

'Pink Ice'

Pink ice oftewel Dopheide (Erica cinerea).
Deze bijzondere soort heeft zijn Engelse naam te danken aan zijn mooie zachtroze kleur. De Nederlandse naam heeft hij te denken aan het feit dat de vruchten op notendoppen lijken. 

De meeste mensen vinden de 'normale' Struikheide het mooist door zijn volheid en paarse kleur. Een prachtig gezicht natuurlijk die mooi paarse heidevelden dat zullen wij zeker niet ontkennen. 
Maar Dopheide is in tegenstelling tot de normale Struikheide een stuk zeldzamer en van wat dichterbij ook ontzettend mooi. De dopheide kun je herkennen aan zijn vertakkingen aan de steel maar wel goed zoeken wat hij komt minder vaak voor dan de normale heide. De afgelopen jaren zien wij gelukkig bij ons op De Prinsenkamp dat de Dopheide in aantallen flink toeneemt en haar plekje tussen de Struikheide definitief heeft weten te bemachtigen. 
Wist u dat...
Wanneer de heide in bloei staat is dat natuurlijk een pareltje in de natuur. Maar voor de natuur is heide 'slechts' een tussenstadium in de kolonisatie van kale zandgronden. Heide is een van de eerste plantjes die op de zandgronden voet aan de grond weet te krijgen. Met zijn wortels houdt heide het zand vast en voorkomt zo dat het gaat stuiven. Zandgrond is namelijk arm aan voedsel, maar heide kan er toch overleven door ruilhandel met een speciale schimmel. 
Zullen we samen zuinig zijn op onze heide landschappen?
Om te voorkomen dat onze heidelandschappen niet overwoekerd raken met bomen, moeten we dus maatregelen nemen. Vaak worden schapen ingezet om de 'heide te begrazen'. Ze begrazen echter niet de heide zelf maar het gras en opschietende boompjes die tussen de heidestruiken instaan, zodat ze de boventoon gaan voeren. Tegenwoordig zien we echter steeds meer gras tussen de heide en gaan de heidevelden in omvang achteruit. Vroeger werd de heide nog wel eens afgebrand om de wildgroei tegen te gaan. Dat heeft tegenwoordig geen zin meer omdat het gras even snel als de hei weer aangroeit. De reden dat deze beheersmethoden niet meer werken is omdat de mineralensamenstelling van de bodem niet meer zo voedselarm is als vroeger. Sinds we steeds meer machines zijn gaan gebruiken en steeds meer koeien zijn gaan houden, is er veel meer stikstof in de lucht gekomen. Dit slaat neer in de vorm van zure regen, waardoor andere planten ook van deze extra stikstof kunnen profiteren. Ook door ontginning en ontwatering van hoogvenen gaan de heidevelden in Nederland in aantal en in kwaliteit achteruit.

* Wij volgen het advies van een collega landgoedeigenaar op. Simpel maar effectief. Elke week een half uurtje plukken verminderd de groei van ongewilde plantjes. Dat is dus één van onze bezigheden op de zaterdag :-) 
https://www.instagram.com/landgoeddeprinsenkamp/
Website
Email

NEEM CONTACT OP: 

Landgoed de Prinsenkamp B.V.

E: info@prinsenkamp.nl / T: 06 2633 2222

Adres: Prinsenweg 14B01, 3862 PW Nijkerk

KvK:32117170 / BTW: NL81614955B01