LANDGOED DE PRINSENKAMP

Amice,


Wij zijn weer enthousiast om de laatste nieuwtjes met jullie te delen. De afgelopen maanden hebben wij niet stilgezeten, een wijnproeverij, één van onze Schotse Hooglanders naar de slacht gebracht en ook de natuur heeft weer haar nodige zijn werk gedaan. Wij hebben al veel mooie dagen gehad en er zijn gelukkig ook wat regenachtige dagen geweest. Die regen was hard nodig want in de tuin en in het bos is goed te zien dat de droogte van afgelopen jaar zijn sporen heeft nagelaten. En gelukkig gold ook nu weer, na regen komt zonneschijn! 

Benieuwd? lees dan snel verder:)

 
Veel leesplezier namens Landgoed de Prinsenkamp

Wist u dat..?


Het meiklokje..
Ze luiden echt de maand mei in: de meiklokjes. In het wild en in de tuinen staan ze al een tijdje boven, in de winkels worden er op 1 mei kleine bosjes van verkocht. Toch gaat er aan deze traditie een trieste gebeurtenis vooraf. Op 1 mei 1891 lopen arbeiders door de straten van Fourmies, een stadje in het Noorden van Frankrijk. Plots beginnen soldaten op de menigte te schieten en doodden zo een tiental mensen, waaronder een arbeidster die helemaal in het wit gekleed was en die bloemen in haar armen droeg. Zij wordt het symbool voor 1 mei. Op die dag dragen de betogers sindsdien een bloem in hun knoopsgat. En de bloem bij uitstek die de maand mei symboliseert is ... jawel, het meiklokje! Dat meiklokjes geluksbrengers zouden zijn, gaat veel verder in de tijd. Er wordt verteld dat Charles IX een bosje meiklokjes cadeau kreeg als geluksbrenger op 1 mei 1561 en sindsdien besloot hij er ieder jaar te schenken aan de dames van zijn hof. Later is deze traditie overgegaan op het gewone volk en nu nog steeds worden er bosjes meiklokjes cadeau gegeven op 1 mei.
NIEUW
Maak anderen enthousiast! Op onze website hebben wij nu de mogelijkheid om je direct aan te melden voor onze nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes op Landgoed de Prinsenkamp! 

*www.prinsenkampwijn.nl
*www.prinsenkampvergaderen.nl
*www.prinsenkampvlees.nl

Een schotse hooglander naar de slacht!

Behind the Scenes..

We hebben weer één van onze schotse hooglanders naar de slacht gebracht. Omdat er weer veel vraag is geweest naar ons antibioticavrije scharrelvlees hebben wij besloten dat het weer tijd was om een van onze Schotse Hooglanders naar de slacht te brengen. Er is dus weer een ruim aanbod aan verschillende soorten vlees van onze Schotse Hooglanders. De biefstukdelen liggen zoals altijd nog even in onze rijpingskoeling. Vanaf medio juni verwachten wij weer complete pakketten te kunnen aanbieden. 
Voor meer info of om alvast te bestsellen kijk op www.prinsenkampvlees.nl
Wij krijgen vaak de vraag of wij het niet erg vinden om een van onze dieren naar de slacht te brengen. Natuurlijk vinden wij dat het minst leuke onderdeel van het houden van onze dieren maar wij weten natuurlijk wat voor een goed en lang leven de dieren bij ons hebben gehad helemaal in vergelijking met 99% van het vlees wat in Nederland geconsumeerd wordt.
Maar goed, terug naar de vraag die wij altijd krijgen. de stier die wij nu geslacht hebben was Athdar of De Prinsenkamp. Althdar heeft bijna 7 jaar voor ons keukenraam gelopen. Dat maakte het in dit geval toch best wel even moeilijk, maar ook voor Althdar gold dat hij een mooi leven heeft gehad en in vergelijking met de gemiddelde stier in Nederland die niet ouder wordt dan 6 maanden toch een heel lang en rustig leven op De Prinsenkamp heeft genoten. 
Op onderstaande foto twee tevreden medewerkers van De Prinsenkamp naast de veetrailer met de gevangen. Schotse Hooglander! :) 
Hieronder een foto van achter de schermen. Zo krijgt u een idee hoe het in zijn werk gaat in het slachthuis. 
(Tip: scroll iets naar onder voor een heerlijk recept) 

Grasgevoerd vs Graangevoerd

Wij hebben hier al eens eerder een stuk over geschreven maar delen graag nog een keer de informatie over de verschillen tussen grasgevoerd en graangevoerd vlees.

“Graangevoerd” vlees is normaal geworden. Terwijl een koe natuurlijk gras hoort te eten. Vrijwel al het vlees en zuivel uit de supermarkt komt van graangevoerd rundvee. Of ter wel, rundvee wat krachtvoer, bestaande uit graan en soja, gevoerd krijgt. Vlees van SchotseHooglanders.nl is 100% grasgevoerd vlees. Dit heeft veel voordelen voor de gezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Meer omega-3 vetzuren
Een koe die alleen maar gras eet voelt zich zoveel beter. Ga maar na, de koe is van oorsprong een graseter. Daar zijn ze op gebouwd. Doordat de koeien bij ons het hele jaar buiten lopen zoeken ze zelf uit de natuurgebieden wat ze nodig hebben voor hun gezondheid. En dat zie je terug in het vlees.
Vlees van 100% grasgevoerde koeien bevat meer goede vetzuren (omega-3- vetzuren), CLA en vitamine A en E. Omega-3 vetzuren zijn precies de reden waarom altijd wordt aangeraden om vette vis te eten. Je kunt deze dus ook deels uit vlees halen, mits je kiest voor 100% grasgevoerd.
 
Waar zijn die vetzuren goed voor?
Grasgevoerd vlees bevat waarschijnlijk 2 tot 4 keer meer omega-3 vetzuren dan vlees van graangevoerde dieren. Omega-3 vetzuren zijn ‘goede vetten’, ze spelen een vitale rol in het lichaam. Omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met een verminderde kans op hoge bloeddruk en hartproblemen. Mensen met een dieet rijk aan omega-3 vetzuren hebben minder kans op een depressie, schizofrenie, hyperactiviteit of Alzheimer. Een ander voordeel van omega-3 is dat het de ontwikkeling en uitzaaiing van vele kankersoorten tegengaat.
Het gehalte aan CLA (conjugated linoleic acid) is in grasgevoerde vlees tot 500% hoger dan in ‘graangevoerd’ vlees. CLA is een vetzuur en wordt genoemd als een van onze meest krachtige afweermiddelen tegen kanker. In een Finse studie werd de kans op borstkanker verkleind met 60 % voor vrouwen met de hoogste CLA inname.

Vitaminen op je bord
De hoeveelheid vitamine E in grasgevoerd vlees is 4 keer meer dan in graangevoerd vlees. Vitamine E wordt in verband gebracht met een lagere kans op hart en vaat ziekten en kanker.

Een beetje grasgevoerd bestaat niet
De meeste koeien eten toch gras, hoor ik je denken. Dat klopt, maar lang niet altijd vers gras. Het meeste wordt als kuilgras of hooi gevoerd. 40% van de koeien krijgt zelfs nooit vers gras. Vrijwel alle vleeskoeien worden afgemest met graan. In die periode krijgen ze helemaal geen gras. Dat geldt ook voor biologische koeien.
Als je gezond vlees wilt moet het afkomstig zijn van koeien die alleen maar gras krijgen. Als ze graan bijgevoerd krijgen gaat de gezondere samenstelling niet meer op.
Omega-3 wordt gevormd in het chloroplasma van groene planten en algen. Het komt dus het meest voor in de bladrijke delen van planten. Het gehalte aan omega-3 en CLA daalt drastisch wanneer dieren met maïs en krachtvoer gevoerd worden.

Om de hoge gehalten aan CLA, omega-3 en vitamine E te krijgen, moeten koeien grazen!
Een koe hoort te grazen
Conclusie: Koeien moeten gras eten, heel logisch eigenlijk. En wat een fijn leven hebben ze dan, midden in de natuur.
 

 

Wijnproeverij bij Landgoed Salentein..

Landgoed Salentein is gelegen in Nijkerk. Het is een prachtig landgoed zoals u hieronder ziet, waar je kunt dineren, vergaderen een bruiloft kunt houden en ga zo maar door. Zo dus ook een wijnproeverij. 
De jaarlijkse wijnproeverij van onze vaste partner Verbunt Wijnen was ook dit jaar weer op Landgoed De Salentein in Nijkerk. Het was weer een genoegen om deel te nemen. We werden verwelkomt met een glaasje champagne waarna we verschillende champagnes hebben doorgeproefd. Daarna zijn wij zoals te doen gebruikelijk verder gegaan met het proeven van een groot aantal de witte wijnen, de rode wijnen en hebben wij afgesloten met de dessertwijnen. De vertegenwoordigers van de verschillende wijnhuizen hebben ons weer veel weetjes en feitjes bijgeleerd die wij nu weer met u mogen delen. Natuurlijk hebben wij ook verschillende nieuwe mooie wijnen uitgezocht die wij nieuw aan ons assortiment hebben toegevoegd. Graag verwelkom wij jullie om deze mooie nieuwe wijnen uit te komen proberen. In de komende nieuwsbrieven zullen wij natuurlijk ook een aantal nieuwe wijnen aan jullie presenteren! 

KENDALL JACKSON

Kendall Jackson Vintner's Res. Chardonnay 2016

Deze wereldtopper uit Californië blinkt uit in haar volheid en licht romige smaak. Fris en elegant met heerlijke aroma's van tropisch fruit als mango, ananas, appel en peer. De Chardonnay wijn heeft fijne geroosterde tonen op de achtergrond en een lange afdronk.
Order Now

Kendall Jackson Vintner's Res. Pinot Noir 2016

Deze Pinot Noir heeft aroma's van kersen, aardbeien en frambozen met elegante aardse tonen. Accenten van cola, vanille, toast en milde kruiden maken de wijn compleet. Complexiteit om nog lang van te genieten!
 
Order Now

Een recept van Herman den Blijker

Bavette maak je net als andere biefstukken klaar door het kort in de pan te bakken op hoog vuur. Een handige manier is vooraf insmeren met olijfolie en kruiden. Geen olie in de pan. Als de pan heet is biefstuk in de pan. Steeds tot 12 tellen en dan omdraaien. Doe dit zo’n 8 tot 11 keer.
Wikkel het vlees na het braden in aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten. Ook een goede manier om het vlees warm te houden tijdens het maken van saus of jus.

Hieronder een recept voor bavette met friet uit de oven, vrij vertaalt vanuit een recept van Herman den Blijker.

Ingrediënten:

  • bavette
  • olijfolie
  • Keltisch zeezout en versgemalen peper, naar smaak
  • aardappel, zoete aardappel of wortelen, gesneden in frietjes
  • 1 witte ui en 1 rode uit fijngesneden
  • 2 tenen knoflook uitgeknepen of in stukjes
  • klont roomboter
  • takje rozemarijn en takje tijm fijngehakt
  • peterselie fijngehakt


Bereiding frites:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de frietjes (gesneden van aardappel, zoete aardappel, wortelen of een mix hiervan) in een kom met olijfolie, de rozemarijn, tijm, zout en peper en de knoflook. Zet ze ongeveer een half uur in de oven, tot ze gaar zijn. Van een keer omdraaien halverwege de baktijd worden ze extra knapperig.


Bereiding bavette:

Mix olijfolie met peper en zout en de gewenste kruiden en smeer dat met een kwarstje op de bavette.

bavette-4

Maak een pan goed heet op het vuur. Bak het vlees rondom op hoog vuur. Voeg aan het einde van de baktijd nog een klontje roomboter toe.

bavette-3

Laat het vlees even 10 minuten rusten buiten de pan in aluminiumfolie.

Smelt roomboter in dezelfde pan. Glaceer daarin de uien. Zet het lekker aan en maak het af met wat fijngehakte peterselie.

bavette-2

Serveer de bavette met de frites en giet de jus erover.

Smakelijk!

Ps. wij hebben de Bavette nu ook weer klaar liggen maar het is altijd maar een heel beperkte hoeveelheid. Dus wie het eerst komt.....